Noutăți

Activitatea de urmărire a comportării în timp a construcțiilor din zona de Nord-Est a României a înregistrat o ușoară creștere

Vlad Lupășteanu, reprezentant APMGS pentru zona de Nord-Est a României, remarcă o ușoară creștere a activităților de urmărire a construcțiilor în zona de nord-est a țării, subliniind contribuția acestora la consolidarea mediului construit local.

El evidențiază rolul esențial pe care îl joacă mediul universitar și legislația actualizată în acest proces, dar remarcă și unele dezechilibre, precum diferențele dintre marile centre urbane și localitățile mai mici. Totodată, pune accent pe importanța extinderii acestor practici în toate etapele ciclului de viață al construcțiilor, inclusiv în faza de exploatare, pentru a asigura durabilitatea și siguranța mediului construit.

 

lupasteanu-apmgs"În ultimii ani, activitatea de urmărire a comportării în timp a construcțiilor din zona de Nord-Est a României a înregistrat o ușoară creștere, rezultat al mai multor factori aparent diferiți, dar care, împreună, converg spre același deziderat și contribuie la consolidarea importanței și utilității activităților de urmărire a comportării în timp a construcțiilor.

Analizând retrospectiv, principalii factori care au contribuit la dezvoltarea acestui sector din industria construcțiilor sunt:
   - În mediul universitar, facultățile de profil alocă resurse din ce în ce mai importante atât în cadrul activităților de cercetare, cât și în aria didactică, prin introducerea unor discipline din domeniul urmăririi construcțiilor, mai ales la nivelul programelor de master.
   - La nivel legislativ, prin introducerea unor acte normative noi sau prin armonizarea și republicarea unor normative anterioare, activitățile de monitorizare (geotehnică sau structurală, de exemplu) sunt asociate mai clar etapelor de proiectare și execuție, iar responsabilitățile factorilor implicați sunt delimitate și fundamentate cu mai multă logică.
   - În cadrul instituțiilor publice, mai ales a celor implicate în emiterea de autorizații de construire, s-au creat sau a fost îmbunătățită funcționarea diferitelor compartimente și departamente care emit avize sau rezoluții tehnice, inclusiv cu privire la activitățile de urmărire necesare în timpul derulării lucrărilor.
   - Asociațiile de profil din România au organizat diferite cursuri de pregătire și formare continuă în domeniul urmăriri comportării în timp a construcțiilor. De asemenea, s-au derulat campanii de comunicare și informare publică, inclusiv de către APMGS, cu privire la schimbările legislative, proiecte majore, evenimente și conferințe de specialitate etc.

În aceeași cheie retrospectivă, se evidențiază totuși unele particularități privind modul dezechilibrat în care se desfășoară activitățile de monitorizare. Pe de o parte, se observă o diferență semnificativă între centrele urbane mari și restul localităților. Marea majoritate a programelor de urmărire a construcțiilor se derulează în orașele importante sau în jurul investițiilor de infrastructură majore, care concentrează echipe de proiectare, consultanță și execuție mai bine pregătite și care beneficiază de un grad mai mare de control din partea instituțiilor statului. În cazul localităților mai mici, programele de urmărire sunt foarte rare și nu există susținere suficientă pentru implementarea și derularea lor

Pe de altă parte, un alt dezechilibru major se observă între numărul de activități de urmărire a comportării în timp a construcțiilor desfășurate la investiții aflate în faza de execuție și cele aferente construcțiilor care sunt în etapa de exploatare. Chiar dacă ponderea celor din urmă este semnificativ superioară și chiar dacă există prevederi normative clare, cel puțin în raport cu urmărirea curentă a comportării în timp, situația reală ne arată că proprietarii/administratorii asigură efectuarea unor verificări periodice ale stării tehnice pentru foarte puține construcții aflate în faza de exploatare. Pentru construcțiile aflate în curs de execuție, mai ales în zonele urbane cu densități mari de clădiri, cele mai frecvente acțiuni de urmărire se referă la monitorizări geotehnice și structurale, care devin necesare ca urmare a condițiilor dificile de fundare, a utilizării diferitelor sisteme de sprijin a săpăturilor adânci, dar și în vederea asigurării protecției clădirilor aflate în proximitate. Cu toate acestea, o parte semnificativă a programelor de urmărire se derulează cu diferite dificultăți și blocaje, dar, mai ales, fără a fi extinse și în etapele de exploatare a construcțiilor.

Rămâne, deci, în continuare responsabilitatea noastră, a tuturor celor implicați în industria construcțiilor, să aducem în atenția societății civile importanța activităților de monitorizare a stării tehnice, desfășurate în toate etapele ciclului de viață al construcțiilor. Grija permanentă pentru fondul construit, materializată prin asigurarea cerințelor de exploatare corectă și în condiții de siguranță, nu este doar indicatorul unei societăți dezvoltate, ci și al unei educații civice pe măsură."

APMGS

Adresa: Str. Gârlei nr. 59, camera 1, Bucureşti, Sector 1
Telefon: (+4) 0758 015 833
E-mail: office@apmgs.ro, presedinte@apmgs.ro
NEWSLETTER

Structural Health Monitoring

Un mediu construit de încredere și durabil este cheia siguranței și sănătății umane