Urmărim în mod constant mișcările, schimbările și turbulențele care apar la nivel macro în ceea ce privește industria noastră.
Pe lângă toate provocările legate de forța de muncă sau modificările din Codul fiscal privind eliminarea unor facilități destinate acestui sector, regăsesc tot mai des un semnal de alarmă pe care și noi îl tragem de ceva vreme: este nevoie de programe asumate, coerente și bine puse la punct pentru mentenanța infrastructurii rutiere și în general a tuturor proiectelor complexe de infrastructură.
Susținem punctul de vedere exprimat de Dl. Laurenţiu Plosceanu, preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor din Construcţii (ARACO), într-o conferinţă de presă. și sperăm că vocile tuturor profesioniștilor din acest domeniu să fie auzite, pentru a găsi soluții și a veni cu planuri concrete de acțiune. Noi, așa cum am mai spus-o, suntem pregătiți să colaborăm oricând.
„Suntem în cursul unei furtuni economice de o violenţă pe care încă nu o resimţim integral, potenţialul social catastrofal se va vedea începând cu iarna aceasta şi predictibilitatea este destul de discutabilă pentru modul în care vor fi finanţate proiectele. O bună parte din cheltuieli se va duce spre a ajuta oamenii să-şi plătească facturile la energie sau pentru a acoperi preţurile la alimente. Asta înseamnă că resursele pentru investiţi vor fi afectate, iar pentru construcţii înseamnă impredictibilitate şi vor fi eforturi mari să ne adaptăm la o altă realitate”, a spus Dl. Laurenţiu Plosceanu.
Finalul de an va fi dificil atât pentru firme, cât şi pentru oameni, Pentru constructori, principalele probleme sunt legate de lipsa forţei de muncă la nivel calificat, refuzul unor autorităţi de a accepta scrisorile de garanţie emise de IFN, precum şi modificarea peste noapte a Codului fiscal, odată cu eliminarea unor facilităţi pentru acest sector.
„Senzaţia noastră este că nu se înţelege acest fenomen. O firmă de construcţii nu se face într-o lună, oamenii nu se iau de la supermarket”, a mai subliniat reprezentantul ARACO, care este de păreret că este necesară îmbunătăţirea şi flexibiliarea legislaţiei şi a procedurilor de aducere a forţei de muncă din statele care nu aparţin Uniunii Europene.
O altă problemă importanta pentru domeniul construcțiilor este faptul că nu există programe asumate de mentenanţă a infrastructurii rutiere, dar nici pentru infrastructura critică, precum poduri, stadioane, diguri. Astfel că este esenţială promovarea cu celeritate a unor programe specifice de mentenanţă, este de părere Dl. Laurenţiu Plosceanu.