Campania de comunicare #SafeStadium
Astăzi continuăm cu răspunsurile Dnului Mihai Dragomir, General Manager Allied Engineers și Vicepreședinte APMGS, companie românească de top în proiectare pentru construcții, care ne răspunde la câteva întrebări legate de siguranța infrastructurilor sportive.
💬 Care sunt cele mai mari riscuri sau probleme la care sunt supuse stadioanele în acest moment? Care sunt soluțiile principale în privința lor?
Dacă vorbim despre riscurile structurale la stadioanele existente, construite în deceniile trecute, una dintre principalele probleme este starea de degradare a structurii de rezistență. În funcție de vârstă, materialele utilizate și condițiile de întreținere, elementele structurale pot suferi deteriorări sau degradări structurale. Acestea pot fi cauzate de factori precum coroziunea, uzura naturală sau, uneori, pot rezulta ca urmare a unor vicii de proiectare. Alt element esențial, care trebuie evaluat în special în cazul stadioanelor construite înainte de 1990, este siguranța structurii de rezistență a stadionului la cutremur. Astfel de aspecte, netratate, pot conduce la diminuarea aptitudinii construcției la exploatare și la reducerea siguranței structurale. Soluțiile principale sunt monitorizarea permanentă în exploatare și evaluarea seismică a structurii de rezistență. În cadrul monitorizării în exploatare trebuie să se facă inspecții periodice extinse pentru a se identifica eventualele degradări structurale și trebuie să se implementeze sisteme de monitorizare specială, iar prin evaluarea seismică se determină nivelul de vulnerabilitate a stadionului la cutremur. De altfel, aceste măsuri sunt obligatorii prin efectul legii nr. 212/2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor.
💬 Unde apar cele mai multe erori în acest sens, din experiența dvs.?
Din experiența noastră, în cazuri foarte rare clădirile cu destinație publică au implementate programe de monitorizare în exploatare, fie că vorbim despre urmărirea curentă, fie monitorizare specială sau instrumentare seismică. Din păcate, cele mai multe construcții nu sunt monitorizare. Am constatat că mulți factori responsabili de asigurarea siguranței clădirii nu sunt informați despre obligația legală privind monitorizarea în timp. În multe situații, în particular în cazul fondului construit înainte de anul 2000, documentația tehnică a clădirii nu include un proiect de monitorizare în exploatare.
💬 Ce măsuri referitoare la siguranța structurală trebuie să aibă în vedere proiectele de infrastructură sportivă ca stadioanele? Care sunt reperele principale de bune practici?
Pentru a se asigura o siguranță structurală adecvată la un stadion nou construit, trebuie respectate câteva criterii esențiale, de altfel definite foarte clar în legislație și în reglementările tehnice în vigoare. Aceste criterii includ elaborarea unor studii de teren corespunzătoare, proiectarea tehnică în conformitate cu cerințele normative obligatorii, execuția construcției în acord cu proiectul și respectând normele de execuție, aplicarea procedurilor de control al calității lucrărilor așa cum sunt stabilite de factorii responsabili, implementarea programelor de urmărire în timp și de instrumentare seismică și asigurarea monitorizării pe toată perioada de exploatare a construcției.
💬 Din experiența dvs., este sănătatea structurală o prioritate pentru acest tip de proiecte? De ce?
Categoric, sănătatea structurală este o prioritate pentru toate construcțiile și în special pentru clădirile de interes și utilitate publică cu aglomerări mari de persoane în aria totală expusă, din toate motivele deja prezentate. Stadioanele sunt frecvent locuri în care se adună mulțimi mari de oameni, iar orice degradare structurală ar putea avea consecințe grave asupra siguranței acestora. Prin monitorizarea permanentă a tasărilor clădirii, a deformațiilor și vibrațiilor structurii de la copertine, gradene și prin inspectarea regulată a structurii de rezistență se pot identifica rapid eventuale vicii sau degradări structurale și se pot lua măsuri de intervenție în timp util. Prin instrumentarea seismică a stadioanelor se asigură, în timpul cutremurului, detectarea și înregistrarea accelerațiilor în anumite puncte strategic alese. Aceste date furnizate în timp real sunt deosebit de utile la evaluarea impactului cutremurului asupra structurii și la luarea măsurilor corespunzătoare pentru siguranță.
După cutremur, instrumentele de monitorizare seismică vor ajuta la identificarea zonelor afectate. Acest lucru poate facilita prioritizarea și planificarea operațiunilor de intervenție și consolidare. Astfel se va diminua impactul asupra funcționării spațiilor respective și se vor reduce semnificativ costurile și timpii de intervenție. Prin urmare, sănătatea structurală este una dintre cele mai importante priorități în proiectele de infrastructură sportivă și trebuie tratată ca atare de către colectivele responsabile de proiectare, execuție și exploatare.