Campaniile de educație și conștientizare publică privind monitorizarea structurală sunt necesare?

Campaniile de educație și conștientizare publică privind monitorizarea structurală sunt necesare?

Vlad LUPĂȘTEANU, membru APMGS ne răspunde la întrebarea:
🗨️ Campaniile de educație și conștientizare publică privind monitorizarea structurală sunt necesare? Dacă da, ce mesaje cheie crezi că ar trebui promovate?

💬 "Campaniile de educație și conștientizare publică privind necesitatea și utilitatea activităților de urmărire a comportării în timp ale constructiior sunt deosebit de necesare, mai ales în contextul în care există reglementări tehnice specifice care prevăd responsabilități clare în acest domeniu pentru proprietarii de clădiri. Cu toate acestea, în realitate, doar un număr foarte redus de clădiri beneficiază periodic de urmărirea stării tehnice. Acest lucru se datorează, în principal, faptului că proprietarii și utilizatorii nu sunt conștienți de responsabilitățile pe care le au în acest domeniu și, de asemenea, nici de utilitatea programelor de urmărire/monitorizare.

În tot acest context, campaniile de educație și conștientizare publică ar trebui să se concentreze pe două direcții principale. Prima se referă informarea proprietarilor de clădiri cu privire la faptul că există reglementări tehnice care instituie, chiar cu caracter obligatoriu, necesitatea desfășurării acestor activități (la majoritatea clădirilor din fondul construit). Cea de-a doua se referă la prezentarea, cât mai aplicată și într-un cadru simplificat, a utilității și avantajelor care rezultă din derularea activităților de urmărire/monitorizare (asigurarea satisfacerii aptitudinilor de exploatare în condiții de siguranță, eficientizarea costurilor privind întreținerea și mentenanța, etc.).

Însă, provocarea cea mai mare rămâne găsirea unei strategii optime de desfășurare a acestor campanii  de educație și conștientizare publică. Dacă se mizează pe un impact semnificativ și, pe cale de consecință, pe rezultate proporționale cu acesta, toți factorii implicați în industria construcțiilor trebuie să contribuie și să participe într-un mod integrat și coeziv la atingerea acestor obiective. Doar prin cooperare și acțiuni comune putem asigura generațiilor viitoare un fond construit care să le ofere un grad mai mare de siguranță și confort."

APMGS

Adresa: Str. Gârlei nr. 59, camera 1, Bucureşti, Sector 1
Telefon: (+4) 0758 015 833
E-mail: office@apmgs.ro, presedinte@apmgs.ro
NEWSLETTER

Structural Health Monitoring

Un mediu construit de încredere și durabil este cheia siguranței și sănătății umane