Noutăți

Îi urăm bun venit în echipa APMGS doamnei Adriana Chifan

Îi urăm bun venit în echipa #APMGS doamnei Adriana Chifan. Îi mulțumim pentru decizia de a se alătura și de a susține activitatea asociației APMGS.

Fiind de profesie inginer geotehnician, am devenit interesată de instrumentarea şi monitorizarea geotehnică şi structurală automatizată încă din timpul efectuării studiilor şi cu atât mai mult, odată cu primele proiecte în care am fost implicată. Fie că au presupus monitorizare hidgogeologica, investigarea şi testarea terenului de fundare, ori urmărirea vesantilor sau a pantelor provenite din realizarea rambleelor şi debleelor, ori a zidurilor armate, a fundaţiilor de adâncime sau altor tipuri de lucrări  ascunse, obiectivele lor finale au fost să susţină structuri enorme, cu încărcări şi solicitări pe măsură.  Amintesc aici şi de pasaje şi viaducte cu regim de autostradă sau drum express, chiar şi fundaţii sau lucrări provizorii pentru macarale sau utilaje de mari dimensiuni.

Încă de atunci am văzut şi am prevăzut, că avem nevoie de aparatură inteligenţă şi modernă, dar şi de aceşti specialişti cu experienţă multiplă, ce trebuie să intervină, să evalueze şi să identifice din timp riscurile la care sunt supuse lucrările, fie din etapa de evaluare, design, execuţie şi cu atât mai mult în faza post predare. 
Comportarea structurilor şi a lucrărilor geotehnice în timp trebuie monitorizată cu ajutorul senzorilor şi datelor satelitare şi evaluată prin corelarea informaţiilor atunci când sunt supuse circulaţiei, şi mai ales, şi în mod special efectelor şi schimbărilor climatice extreme de pe teritoriul ţării noastre şi a impactului devastator al acestora (inundaţii, îngheţ-dezgheţ, zăpezi abundente, temperaturi foarte ridicate, vânturi puternice etc.), condiţii care pot fi cu foarte mare greutate luate în calcul în fazele de proiectare şi modelare, fără garanţii reale pe viitor, rezultând degradarea şi eroziunea în scurt timp a acestora.

Consider deci, ca în zilele noastre, pentru evaluarea comportării structurale în timp a obiectivelor construite, trebuie să folosim întâi instrumentaţia de monitorizare real time, atât la nivelul superior, cât şi în adâncime şi apoi expertiza personală, care deşi poate să fie vastă, aceasta oferă până la urmă doar un insight superficial şi subiectiv şi nici nu garantează că măsurile de siguranţă luate, sunt complete şi 100% funcţionale pe perioada garanţiei lucrării, dar şi zeci, sute de ani după accea. 


Şi în ce priveşte structurile vechi care, deşi poate au beneficiat în trecut de cele mai bune condiţii de proiectare, trebuie să fim conştienţi că NU au beneficiat de tehnologia, materialele ultrarezistente şi de cunoştinţele umane şi experianta din prezent. Şi tocmai pentru ca, încă le exploatăm masiv, trebuie urgent monitorizate şi echipate cu mijloace automatizate şi deci aliniate la posibilităţile acuale pentru a interveni consient şi a ne duce misiunea profesională şi umană a fiecăruia dintre noi, până la capăt.


Şi asta şi datorită faptului că, oricâte investigaţii şi teste se efecutueaza pe teren sau în laborator şi oricâte calcule de dimensionare, de eforturi sau de stabilitate se realizează la toate nivelele de proiectare, mediul geologic şi/sau geotehnic este poate cel mai puţin previzibil dintre materialele disponibile în construcţii.  Acesta reprezintă fundamentul lor, iar eroarea umană trebuie cel mai mult luată în calcul şi dublată cu mijloacele tehnologice automatizate şi de inteligenţă artificială disponibile.


Şi plecând de la expresia “Cu cât vezi mai multe, cu atât trebuie să fii mai precaut” consider ca noi, profesioniştii de orice nivel de expertiză sau implicare, trebuie să luăm măsuri de siguranţă în evaluările noastre şi în munca de zi cu zi, şi nu putem decât să dăm dovadă de inteligenţă şi înţelepciune apelând la acestea, crescându-ne totodată şi valoarea profesională.  a declarat Adriana Chifan

APMGS este membru activ în Coaliţia România Sustenabila (CRS)

Coaliţia România Sustenabila (CRS) este o iniţiativă privată, apolitică, înfiinţată de Ambasada Sustenabilităţii în România ca urmare a planului de implementare şi monitorizare a Strategiei Naţionale de Dezvoltare Durabilă. CRS înseamnă Dialog şi Colaborare între autorităţi publice, mediu de afaceri, societate civilă şi lideri de opinie. Rezultatul: proiecte integrate, ce vor contribui la dezvoltarea sustenabila a României.

Programe specifice de mentenanta a infrastructurii critice. Pe cand?

Urmărim în mod constant mișcările, schimbările și turbulențele care apar la nivel macro în ceea ce privește industria noastră.

Pe lângă toate provocările legate de forța de muncă sau modificările din Codul fiscal privind eliminarea unor facilități destinate acestui sector, regăsesc tot mai des un semnal de alarmă pe care și noi îl tragem de ceva vreme: este nevoie de programe asumate, coerente și bine puse la punct pentru mentenanța infrastructurii rutiere și în general a tuturor proiectelor complexe de infrastructură.

Conferința Națională de Dreptul Urbanismului și Amenajarea Teritoriului, 08 noiembrie 2022

Universitatea din București – Facultatea de Drept în parteneriat cu  Grupul editorial Universul Juridic organizează marți, 8 noiembrie 2022, începând cu ora 10.00, în  Sala Stoicescu a Facultății de Drept, Conferința națională de dreptul urbanismului și amenajarea teritoriului – ediția II.

Încurajați de succesul primei ediții a conferinței, care a reunit cei mai importanți specialiști în această materie, atât reputați juriști, cât și urbaniști și arhitecți, propunem să continuăm acest proiect cu o a doua ediție a evenimentului, organizată chiar de Ziua mondială a urbanismului.

Universitatea de Vară Bucium, Salvgardarea patrimoniului rural prin educație 23 iulie – 7 august 2022

În perioada 23 iulie – 7 august 2022, se va desfășura a X-a ediţie, aniversară, a „Universităţii de Vară Bucium”- UdV Bucium, organizată de Asociaţia Rencontres du Patrimoine Europe-Roumanie – RPER, în parteneriat cu Ordinul Arhitecţilor din România-Filiala Alba. Proiectul cultural este cofinanțat din Timbrul Arhitecturii, sesiunea 2022, de Administrația Fondului Cultural Național și de Fundația Prințul de Wales.

În continuarea ediţiilor I-IX, UdV Bucium 2022 oferă cursanţilor un program multidisciplinar de pregătire în domeniul protejării patrimoniului rural, menit să salveze valorile tradiţionale încă existente dar extrem de fragile şi să încurajeze demersurile ce ţin de identificarea, cercetarea, proiectatarea, reabilitarea, reactivarea şi promovarea acestei moşteniri.

foto: Sipa/Soeverm/Cristiano COSTA

Prăbușirea podului de la Genova: patru ani mai târziu

„O scenă apocaliptică”, „ca o bombă care explodează”... Pe 14 august 2018, podul autostrăzii Morandi, situat în Genova, în nordul Italiei, s-a prăbușit și zeci de mașini au fost strivite iar 43 de oameni au fost uciși în această tragedie.

La aproape patru ani de la evenimente, procesul se deschide oficial: 59 de persoane sunt judecate pentru prăbușirea podului, inaugurat în 1967. Acuzațiile includ omucidere din culpă, punerea în pericol a securității transportului și alte aspecte legate de neglijență. Concluziile anchetei au fost publicate la sfârșitul lunii aprilie 2021.

NEC-lnstruments: echipamente pentru rețele de utilități

NEC-lnstruments este partenerul care vă facilitează accesul la tehnologie de ultimă generaţie pentru nevoile afacerii voastre.

Compania are printre cele mai vaste portofolii de echipamente moderne din mai multe domenii, de la peste 15 furnizori, care vă vor uşura munca, vor spori precizia lucrărilor şi vă vor ajuta să digitalizaţi procesele activitătii dumneavoastră.

 

#ExplainedBySixense, Ep6, Soluțiile digitale pentru sănătatea structurală pe termen lung a mediului construit

Ultimul episod din seria video #ExplainedBySixense tratează subiectul soluțiilor digitale pentru sănătatea structurală pe termen lung a mediului construit.

Mariana Garștea, Președinte APMGS, explică mai multe despre cum funcționează acestea, ce beneficii au și cum pot fi folosite, cu un studiu de caz concret, aplicat și în proiectele locale de construcții.

image

A fost aprobată Strategia Națională a Locuirii 2022-2050

La propunerea Ministerului Dezvoltării, Guvernul a aprobat, în ședința din 30 iunie, Strategia Națională a Locuirii (SNL) pentru următoarea perioadă, care are ca obiectiv asigurarea cadrului instituțional, de reglementare și finanțare pentru susținerea locuirii incluzive și îmbunătățirea accesului la locuințe și condiții de locuire adecvate, sigure, reziliente, durabile și la prețuri accesibile pentru toate categoriile de persoane.

#ExplainedBySixense, Ep5, Noile cerințe importante referitoare la sănătatea structurală a infrastructurii de transport

Care sunt noile cerințe importante referitoare la sănătatea structurală a infrastructurii de transport? Ce anume este nevoie să știe autoritățile gestionare de patrimoniu și toți factorii de decizie implicați în dezvoltarea, respectiv întreținerea acestui tip de proiecte?

#ExplainedBySixense, Ep4, Ce implică monitorizarea structurală și geotehnică pentru proiectele de infrastructură?

Prin specificul și complexitatea lor, aceste tipuri de proiecte trebuie atent urmărite și protejate de orice fel de riscuri. Care sunt bunele practici și recomandările expertului?

#ExplainedBySixense, Ep3, Sănătatea structurală a mediului construit. Bune practici.

Am ajuns la episodul al treilea din seria noastră video, care explică monitorizarea geotehnică și structurală pentru toți factorii de decizie ce au în grijă proiecte de construcții.

De această dată, Mariana Garștea, Directorul General SISENSE și președinte APMGS, vine cu o serie de bune practici de care marii gestionari de patrimoniu – clădiri de birouri, cât și rezidențiale – să țină cont încă de la începutul proiectului.

APMGS

Adresa: Str. Gârlei nr. 59, camera 1, Bucureşti, Sector 1
Telefon: (+4) 0758 015 833
introduceți adresa de email pentru a fi permanent în contact cu noi

Vă rugăm să activați javascript în browser-ul dvs. pentru a putea trimite acest formular