Presă

CNSU decide verificarea tehnică a barajelor din România

CNSU a decis, luni, 3 octombrie 2022, verificarea tehnică a barajelor aflate pe teritoriul României şi stabilirea gradului de siguranţă în exploatare, după avaria la barajul lacului piscicol Tăul Mare din Roşia Montană, judeţul Alba.

Digitalizare și AI în proiectele de infrastructură, PROFIT TV, 29 septembrie

În emisiunea „Legile Afacerii” difuzată pe postul PROFIT TV în data de 29 septembrie, Mariana Garștea, Președinte APMGS și CEO Sixense România, a discutat despre soluțiile digitale și impactul lor asupra mediului construit. Mulțumim pentru invitație și sperăm că a fost o discuție constructivă.

Barajul din Apuseni s-a fisurat. Sute de persoane evacuate din Roșia Montană

Barajul Lacului Piscicol Tăul Mare s-a fisurat în noaptea de sâmbătă spre duminică, 1 octombrie 2022. Sute de oameni au viața pusă în pericol în acest moment, autoritățile au decis evacuarea de urgență a oamenilor din zonă. Avaria a apărut la sistemul de golire a barajului. Pietre s-au desprins din baraj și au blocat vanele care permiteau deversarea controlată a apei.

Populația din zonă a primit mai multe notificări de tipul Ro-Alert care cereau evacuarea de urgență a zonei. Mulți localnici au preferat să mearga spre rudele sau prietenii din zonă, doar o parte au apelat la soluțiile de cazare oferite de autorități. 268 de persoane au trebuit evacuate în această noapte.

Directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor, Vlad Sorin, a explicat ce s-a întâmplat în cazul barajului care are o vechime de 100 de ani. „S-a format un con prin surparea galeriei de fund, care este din zidărie de piatră, barajul datând de mai bine de 100 de ani. Mica breșă care s-a format este în partea din aval a barajului, la circa 10 metri de luciul de apă. Înspre luciul de apă nu apărut nicio fisură. Monitorizăm breșa, aceasta nu a suportat nicio modificare. Monitorizăm de asemenea nivelul lacului, care a scăzut la circa 2 centimetri de când îl monitorizăm”, a transmis Vlad Sorin, directorul SGA.

Potrivit ISU Alba, pe parcursul nopţii, 268 de persoane (aflate în zone cu potenţial risc) au fost informate asupra măsurii de evacuare preventivă.

Citește mai multe detalii la: https://gazetadecluj.ro/situatie-de-criza-la-rosia-montana-sute-de-oameni-au-fost-evacuati-dupa-o-avarie-la-barajul-lacului-taul-mare/

România se prăbușește la propriu. Sute de poduri sunt în pericol, în timp ce autoritățile privesc impasibile

La STIRILE PROTV din 19 septembrie, în emisiunea "România te iubesc!" a apărut un material despre situația podurilor din România la care a participat și Mariana Garștea, președinte APMGS.

”Podurile noastre toate”, partea I. Firme de casă, corupție, lucrări în bătaie de joc. Astfel putem descrie Programul Național de Dezvoltare Locală care, până acum, a adus bugetelor locale miliarde de euro.  

România se prăbușește la propriu. Sute de poduri sunt în pericol, în timp ce autoritățile privesc impasibile fără să fie în stare să enunțe o strategie prin care să ne protejeze. În țara noastră sunt peste 6.000 de poduri pentru autoturisme și peste 18.000 pentru trenuri. 700 dintre ele sunt încadrate la gradele 4 și 5 de risc. Prin PNDL au fost alocate sume pentru realizarea a 600 de obiective. Autoritățile locale n-au fost în stare să atragă decât 60 la sută din sume. Mai grav este că au început lucrări pe care le-au abandonat. Cele mai multe poduri și-au atins durata de viață, iar azi încep să cedeze. Mai grav e când cad cele noi, reabilitate cu milioane de euro.

 

Paula Herlo: Câte poduri din România sunt monitorizate ca la carte?

Mariana Gârștea, președintele Asociației Profesionale pentru Monitorizare Geotehnică şi Structurală:Extrem de puține”.

Paula Herlo: Aveți o cifră?

Mariana Gârștea, președintele Asociației Profesionale pentru Monitorizare Geotehnică şi Structurală:Eu știu? Două din câteva mii. Dacă nu se intervine acum, o să ne trezim cu victime omenești”.

Citește aticolul complet la https://stirileprotv.ro/romania-te-iubesc/romania-se-prabuseste-la-propriu-sute-de-poduri-sunt-in-pericol-in-timp-ce-autoritatile-privesc-impasibile.html

Analiză Sixense România: Atenția acordată monitorizării structurale și geotehnice a crescut pentru 67,9% din factorii de decizie din proiectele de construcții

Conform unei analize derulate de către Sixense România, companie care oferă soluții digitale și expertiză pentru sănătatea mediului construit, pentru 67,9% dintre factorii de decizie din proiectele de construcții locale a crescut importanța acordată serviciului de monitorizare geotehnică și structurală față de acum câțiva ani. Mai mult, 85,7% dintre factorii de decizie chestionați consideră că folosirea monitorizării pe toată durata de viață a proiectului este foarte importantă. 

Posibilitatea de a interveni proactiv, siguranța și conformitatea cu normele: cele mai importante motive pentru a apela la monitorizare

Cele mai frecvent menționate motive pentru care specialiștii din industria de construcții apelează în general la serviciile de monitorizare geotehnică și structurală sunt, în ordine: posibilitatea de a interveni proactiv pentru întreținerea asset-ului (67,9%), urmată de siguranța și sustenabilitatea proiectului pe termen lung (60,7%), conformitatea cu normele și standardele în vigoare (57,1%), asigurarea calității proiectului dezvoltat (51,8%), respectiv controlul direct asupra modului în care se comportă structura asset-ului (50%).

Importanța digitalizării serviciului de monitorizare și interesul pentru impactul schimbărilor climatice asupra mediului construit: în creștere pentru industria de construcții

Analiza, la care au răspuns unii dintre cei mai importanți profesioniști din industria de construcții, mai arată și că 82,1% dintre specialiștii din domeniu susțin că integrarea tehnologiei în programul de monitorizare geotehnică și structurală este un beneficiu important pentru ei.

Printre cele mai des amintite motive pentru integrarea unei componente digitale în programul de monitorizare – au fost: posibilitatea de informare în timp real cu privire la datele importante din proiect (78,6%), alertarea referitoare la pericolele imediate ce amenință structura (76,8%), transparența, siguranța și corectitudinea datelor colectate din teren (50%), respectiv accesul tuturor părților implicate în proiect la date esențiale despre starea acestuia (48%).

De asemenea, analiza mai arată și un interes ridicat față de monitorizarea riscurilor climatice și a impactului acestora asupra proiectelor de construcții, lucru valabil pentru 67,9% dintre cei chestionați.

E un motiv de bucurie pentru noi să vedem că, după ani de zile în care am discutat despre importanța sănătății structurale pe termen lung a mediului construit, tot mai mulți factori de decizie din industrie se uită cu mult mai mare atenție spre toată durata de viață a proiectelor. Mai mult, că iau în calcul modalități inovatoare și mult mai eficiente de a monitoriza proiectele în care sunt implicați, cum ar fi soluțiile digitale. Este o evoluție impresionantă a perspectivei industriei noastre, pe care vrem să o remarcăm și să o aplaudăm.

Deși cu siguranță mai este loc de multe schimbări de percepție, cred că este timpul ca ceea ce se întâmplă în România să se alinieze cu standardele, modul de lucru și performanța tehnologiei care sunt deja o regulă în alte țări, iar asta se va reflecta într-o infrastructură mai sigură, în construcții mai performante și în general într-o calitate mai mare a patrimoniului construit”, a declarat Mariana Garștea, CEO Sixense România, inițiatorul analizei.

Scenariile de utilizare ale monitorizării structurale și geotehnice în proiectele de construcții: atât în execuție, cât și în exploatare

Creșterea interesului pentru utilizarea monitorizării structurale și geotehnice pe toată durata de viață a unui proiect de construcții se remarcă și în scenariile de utilizare ale acestui serviciu.

32,1% dintre cei chestionați declară că se folosesc de monitorizare preponderent în etapa de execuție, pentru monitorizarea construcțiilor învecinate. Un procent semnificativ, 23,2%, declară că se folosesc de monitorizare atât în etapa de execuție, cât și în cea de exploatare. Același procent este valabil și pentru cei care utilizează monitorizarea în etapa de execuție, pentru siguranța șantierului și a construcției nou dezvoltate, iar 17,9% dintre cei chestionați folosesc monitorizarea strict pentru etapa de exploatare a unui asset.

Pentru o majoritate covârșitoare (91,1%), criteriul sănătății structurale este un factor pe care-l iau în considerare încă din etapa de planificare și dezvoltare a unui proiect de construcții, conform analizei realizate de Sixense România.

Despre analiză

Analiza este o premieră pentru piața de construcții locală și a fost derulată de către Sixense România în perioada martie–august 2022, pe baza unui chestionar online, la care au răspuns 56 de reprezentanți ai celor mai importante companii ce activează pe piața din România: de la constructori la proiectanți, dezvoltatori sau gestionari de infrastructură.

 Citeste articolul intreg https://arenaconstruct.ro/analiza-sixense-romania-atentia-acordata-monitorizarii-structurale-si-geotehnice-a-crescut-pentru-679-din-factorii-de-decizie-din-proiectele-de-constructii/ .

„Avem nevoie de reacţii imediate, dacă există riscul de prăbuşire”. Opinia specialistului în contextul podurilor degradate

Din ce în ce mai des suntem bombardaţi de ştiri legate de poduri care stau să se prăbuşească, o infrastructură în general şubredă şi care cedează. Ce se poate face şi cum ar trebui să acţionăm?

Ne spune Mariana Garştea, specialist în monitorizare structurală şi geotehnică şi expert în soluţii pentru transformarea digitală a infrastructurii. Mariana conduce în prezent Sixense România, o companie care, de peste 11 ani, oferă expertiză şi soluţii pentru sănătatea structurală a mediului construit. De asemenea, Mariana este Preşedintele APMGS, prima asociaţie profesională din România dedicată domeniului monitorizării structurale şi geotehnice.

Soluțiile digitale destinate infrastructurii de transport, interviu în Revista Drumuri și Poduri

Care sunt soluțiile digitale utile în cazul proiectelor de infrastructură de transport? De ce este „reziliența” un criteriu extrem de important de luat în calcul încă de la început? Ce este necesar să știe proiectanții de poduri, pentru a se asigura că urmăresc sănătatea structurală pe termen lung a proiectelor de care se ocupă? La toate aceste întrebări am invitat-o să răspundă pe Mariana GARȘTEA, CEO Sixense România, manager care conduce o echipă ce oferă soluții și expertiză pentru digitalizarea tuturor proceselor importante din jurul proiectelor de infrastructură. Scopul soluțiilor digitale în proiectele de infrastructură este menținerea siguranței structurale a acestora pe termen lung, potrivit directorului executiv al Sixense România, liderul căruia îi revin responsabilități majore precum orientarea strategiilor care duc la atingerea obiectivelor companiei și luarea și implementarea celor mai importante decizii în acest sens.

APMGS este noua asociatie-manifest pentru sanatatea structurala a constructiilor

Sixense Romania, companie specializata in solutii de monitorizare a comportarii constructiilor in timp, alaturi de SensAll Seismic, companie de instrumentare si monitorizare seismica, si Fad Smart Technology, o echipa specializata in geofizica, au pus bazele primei asociatii profesionale din Romania dedicate domeniului monitorizarii geotehnice si structurale. Asociatia Profesionala pentru Monitorizare Geotehnica si Structurala (APMGS) are drept obiective asumate de fondatori imbunatatirea conectivitatii si a schimbului de informatii, precum si cresterea gradului de constientizare fata de importanta instrumentelor de monitorizare structurala si geotehnica, in randurile tuturor factorilor de decizie direct interesati: proiectanti, constructori, dezvoltatori, investitori, proprietari de cladiri sau gestionari de infrastructura.

Riscul seismic în România: „Până la consolidări, este nevoie să știm starea de fapt a clădirilor. E o lipsă acută de date în privința vulnerabilității mediului construit”. Interviu cu Mariana Garștea, CEO Sixense România

„Deși există un consens general în rândul experților asupra faptului că mare parte din fondul construit existent din România este expus unui risc seismic mediu sau ridicat, de fapt riscul efectiv este în mare parte necunoscut, din cauza unei lipse acute de date cu privire la vulnerabilitatea reală a fondului construit. În funcție de aceste date, se vor lua decizii complexe, cum ar fi prioritizarea investițiilor raportat la gradul de risc, la nivelul de expunere al comunităților și la beneficiile acțiunilor de reducere a riscului seismic”, explică Mariana Garstera, președinte APMGS.

Cutremurul, considerat „factor de risc major” pentru Capitală: 23.000 de clădiri ar suferi avarii semnificative. Ce s-ar putea întâmpla în cazul unui seism

Cutremurul este considerat „factor de risc major” pentru municipiul Bucureşti. Conform scenariilor specialiştilor, 23.000 de clădiri din Capitală pot suferi „avarii semnificative” în situaţia în care s-ar produce un seism puternic, iar dintre acestea o mie de clădiri pot fi avariate grav, respectiv „nivel de colaps parţial sau total”.

Autorii documentului estimează că se pot produce peste 6.500 de pierderi de vieţi şi peste 16.000 de răniţi grav.

Monitorizarea automatizată: "Este esenţial să fii informat real time, mai ales în proiecte de infrastructură, când timpul este totul, iar riscurile pot fi uriaşe"

-- Interviu cu Mariana Garştea, CEO Sixense România --

Tehnologia a pătruns şi în domeniul construcţiilor. Deşi mai timid decât în alte industrii, există tot mai mulţi jucători pregătiţi să ofere soluţii performante şi să contribuie la ridicarea standardelor în proiectele locale de construcţii.

Unul dintre aceştia este Sixense România, o companie care oferă soluţii digitale şi expertiză pentru sănătatea mediului construit, condusă de Mariana Garştea, CEO. Printre serviciile oferite de Sixense România se află, de exemplu, monitorizarea structurală şi geotehnică prin IoT (Internet of Things) şi soluţii digitale.

Mariana Garștea, Sixense România: „Este regretabil că trebuie să aflăm despre accidente grave ca să avem un wake up call legat de serviciile de monitorizare geotehnică și structurală”

De când sunt prezenți pe piața locală, Sixense România – parte din Sixense Group – au văzut piața crescând, dezvoltându-se și îndreptându-se spre o maturizare la care au pus umărul în mod considerabil. Misiunea companiei este să optimizeze și să prelungească durata de viață a mediului construit, prin expertiză integrată și soluții digitale, fiind în strânsă colaborare cu proiectanți, consultanți, gestionari de infrastructură și alți profesioniști în construcții.

Dacă atunci când și-au început activitatea în România, nivelul la care făceau monitorizare părea ceva de nemaivăzut pentru industrie, încetul cu încetul au început să explice, să ghideze, să seteze standardele și să integreze digitalizarea în serviciile de monitorizare.

APMGS

Adresa: Str. Gârlei nr. 59, camera 1, Bucureşti, Sector 1
Telefon: (+4) 0758 015 833
introduceți adresa de email pentru a fi permanent în contact cu noi

Vă rugăm să activați javascript în browser-ul dvs. pentru a putea trimite acest formular