Ce înseamnă termenul ”monitorizare structurală sau monitorizare geotehnică”

Ce înseamnă termenul ”monitorizare structurală sau monitorizare geotehnică”

Florina Cristina NEDELCU, membru APMGS ne răspunde la întrebarea:
🗨️ Ce înseamnă pentru tine termenul ”monitorizare structurală sau monitorizare geotehnică” și cum percepi importanța în viața noastră de zi cu zi?

💬 "În inginerie, monitorizarea structurală se referă la procesul prin care se urmărește și se evaluează starea structurilor, cu scopul de a detecta orice schimbări sau deteriorări pot apărea pe parcursul vieții acestora, iar monitorizarea geotehnică se referă la supravegherea terenului și a condițiilor geotehnice dintr-o anumită zonă, aspect foarte important deoarece schimbările caracteristicilor pământului pot afecta în mod direct stabilitatea și siguranța structurilor.

Să fie mai simplu de înțeles, pentru mine, pentru că am rezonat foarte mult atunci când unul dintre profesorii de la master ne-a spus că inginerul geotehnician poate fi considerat un doctor al pământului, monitorizarea structurală sau geotehnică este ca ”o consultație” a unei construcții, în urma căreia se poate prescrie ulterior un tratament.

Așa cum, e preferabil ca noi oamenii să mergem la doctor pentru a fi consultați nu doar atunci când simțim că avem o problemă de sănătate, ci să prevenim anumite boli sau să le ținem sub control încă din faza incipientă, la fel e și cu construcțiile, trebuie să fie ”consultate”, adică monitorizate.

Și, sunt multe cazuri, cu care cred că ne-am întâlnit majoritatea dintre noi, când o persoană apropiată, sau doar o cunoștință, ajunge ”prea târziu” la doctor, atunci când nimic nu se mai poate face, iar persoana ne părăsește din Aici și Acum.

Care e primul gând care ne vine în minte atunci?
Poate că ne spunem: ”Trebuia să fi mers din timp la doctor”, nu ?!
Sau poate: ”Dacă avea grijă din timp, poate nu se mai ajungea aici...”

Asemenea, este și la construcții.
Aș putea spune, mult mai important chiar.
Pentru că, un om care nu merge la doctor la timp, își riscă doar propria viață, însă, de exemplu, un pod care nu este monitorizat la timp și ajunge să se prăbușească, poate distruge mai multe vieți...

Iar noi, cei care lucrăm în domeniul construcțiilor, ne-am asumat responsabilitatea prin alegerea meseriei noastre, că avem grijă de construcțiile la care participăm. Că le proiectăm, le executăm și avem grijă de ele ulterior, într-un mod corect din punct de vedere calitativ, respectând legile, normativele și standardele în vigoare.

Importanța monitorizării geotehnice și structurale este considerabilă, pentru că aceasta asigură nu doar siguranța construcțiilor în sine, care sunt proprietățile noastre, ci și siguranța noastră, a oamenilor.

Ce mai înseamnă pentru mine termenul de ”monitorizare”?
Asumarea responsabilității și maturitate.
Deși de multe ori este mult mai simplu și mai comod să ne comportăm ”copilărește” pot spune, trecând cu vederea și ținându-l în brațe pe ”merge și-așa”, consider că ar fi indicat să tratăm subiectul monitorizării structurale și geotehnice cu responsabilitate, să anticipăm anumite deteriorări și să prevenim posibile dezastre.

Ne doresc să fim mai responsabili în tot ceea ce facem, să învățăm din experiențe și să prevenim atunci când putem face asta! Și în multe cazuri, putem preveni prin monitorizare. E necesar doar să fim deschiși, pentru că acest lucru nu îl facem pentru ceilalți, ci pentru noi înșine."

APMGS

Adresa: Str. Gârlei nr. 59, camera 1, Bucureşti, Sector 1
Telefon: (+4) 0758 015 833
E-mail: office@apmgs.ro, presedinte@apmgs.ro
NEWSLETTER

Structural Health Monitoring

Un mediu construit de încredere și durabil este cheia siguranței și sănătății umane