Noutăți

Cutremur de 5,4 grade pe Richter în zona Vrancea

Cutremur de 5,4 grade pe Richter în zona Vrancea

Cutremurul care s-a produs astăzi la ora 06:50:25 în zona seismică Vrancea, Buzău, la adâncimea de 148.8 km, a avut magnitudinea ML 5.4, conform datelor furnizate de catre INFP. Deși cutremurul este considerat unul semnificativ, conform determinărilor membrilor APMGS, acesta nu a afectat structura de rezistență a clădirilor pe care le monitorizeaza seismic.

Clădirile monitorizate prin soluțiile SENSALL, soluţii de monitorizare seismică avansată, implementate cu success în zeci de clădiri din România, facilitează înregistrarea accelerațiilor în timp real.  

Prin prelucrarea analitică a datelor înregistrate se determină deplasările laterale absolute şi relative, produse în timpul seismului. Raportul dintre deplasarea relativă de nivel și înălţimea respectivului nivel, sau drift-ul unghiular, este un indicator specific al stării de degradare a clădirii.

Prin instrumetare sesimică, se poate răspunde cu un nivel de certitudine ridicat nevoii de determinare rapidă a performanței strucutrale a unei clădiri. Astfel, se pot lua decizii corecte și cu celeritate privind utilizarea clădirii după cutremur.

Sistemele SENSALL de monitorizare seismică funcționează și în absența acțiunii sesimice, înregistrând date de amplitudine redusă în timp real pentru diverse analize și evaluări de rutină. Sistemele de monitorizare seismică pot fi utilizate ca instrument de monitorizare a sănătății structurale, ca modalitate de perfecționare a metodelor de proiectare și ca un potențial instrument de detectare a degradărilor pe termen lung.

Conform P130/99, articol 3.2, inspecţia extinsă a construcţiilor, aşa cum este definită, se impune după evenimente deosebite care pot impacta siguranţa şi durabilitatea construcţiilor.

Recomandăm consultarea Proiectelor de monitorizare structurală în faza de exploatare (de urmărire a comportării în timp) emise de proiectanţii de specialitate pentru a vedea care sunt măsurile obligatorii de întreprins în cazul unui seism.

 

APMGS

Adresa: Str. Gârlei nr. 59, camera 1, Bucureşti, Sector 1
Telefon: (+4) 0758 015 833
E-mail: office@apmgs.ro, presedinte@apmgs.ro
introduceți adresa de email pentru a fi permanent în contact cu noi

Vă rugăm să activați javascript în browser-ul dvs. pentru a putea trimite acest formular