Presă

CNSU decide verificarea tehnică a barajelor din România

CNSU decide verificarea tehnică a barajelor din România

CNSU a decis, luni, 3 octombrie 2022, verificarea tehnică a barajelor aflate pe teritoriul României şi stabilirea gradului de siguranţă în exploatare, după avaria la barajul lacului piscicol Tăul Mare din Roşia Montană, judeţul Alba.

„În contextul incidentului petrecut în data de 01.10.2022 la barajul lacului de acumulare Tăul Mare din judeţul Alba care a impus adoptarea urgentă a unor acţiuni de răspuns, inclusiv evacuarea   preventivă a locuitorilor din localitatea Roşia Montană, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat, în format hibrid Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, în vederea adoptării unor măsuri   imediate în scopul preîntâmpinării unor evenimente asemănătoare. Prin Hotărârea nr. 42 din 03.10.2022 a CNSU sunt dispuse măsuri necesare verificării tehnice a calităţii construcţiei şi siguranţei  exploatării barajelor aflate pe teritoriul României”, a anunţat Executivul.

Potrivit hotărârii CNSU, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, prin Administraţia Naţională Apele Romane şi Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei prin Inspectoratul de   Stat în Construcţii, vor efectua, în regim de urgenţă, controale sau verificări de specialitate privind calitatea construcţiei şi siguranţei în exploatare a barajelor, din aria de competenţă.  

„Acţiunile de control/verificare se desfăşoară la barajele încadrate în categoriile C şi D, indiferent de deţinător. Controalele/verificările menţionate la alin. (1) urmăresc, dar fără a se limita   la acestea, performanţa privind calitatea în construcţii, evaluarea stării de siguranţă în exploatare, comportarea obiectivelor, starea de uzură, existenţa şi funcţionalitatea aparaturii de   monitorizare, control şi avertizare, precum şi riscurile la care sunt expuse”, se menţionează în document.

„Controalele şi verificările se realizează până cel tarziu la data de 20 noiembrie 2022. În termen de 10 zile de la emiterea prezentei hotărâri, instituţiile centrale sau organizaţiile publice   precum şi cele de la nivelul unităţilor administrativ teritoriale, pun la dispoziţia Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne listele nominale ale   barajelor încadrate în categoriile C şi D, aflate în administrare”, se precizează în hotărâreas CNSU.

Citește articolul complet la: https://www.mediafax.ro/social/cnsu-decide-verificarea-tehnica-a-barajelor-din-romania-21212138

 

 

 

 

APMGS

Adresa: Str. Gârlei nr. 59, camera 1, Bucureşti, Sector 1
Telefon: (+4) 0758 015 833
E-mail: office@apmgs.ro, presedinte@apmgs.ro
introduceți adresa de email pentru a fi permanent în contact cu noi

Vă rugăm să activați javascript în browser-ul dvs. pentru a putea trimite acest formular