Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a lansat proiectul GEOMONITOR - „Soluție de monitorizare integrată a fenomenelor naturale și antropice declanșatoare de riscuri societale, pentru siguranța populației din zona afectată - Oraș Slănic, Județ Prahova”.
Stații GNSS și stații seismice vor fi montate în zonă și vor transmite informații în timp real, premițând alertarea rapidă a autorităților, în cazul apariției riscului producerii unor fenomene periculoase.
Proiectul mai prevede, printre altele, operaționalizarea unui portal digital, care să includă, de exemplu, hărți geologice de detaliu și rezultate ale măsurătorilor geofizice.
GEOMONITOR este proiectul care va fi derulat de INCDFP în urma câștigării competiției SOL-2024-28, finanțat de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării.
„Această inițiativă răspunde provocărilor societale cu care se confruntă orașul Slănic, județul Prahova, marcat de un eveniment de surpare de teren într-o zonă rezidențială, prin furnizarea de servicii de cercetare geologică și geofizică.
Proiectul GEOMONITOR reunește o echipă multidisciplinară de experți, INCDFP coordonând un consorțiu format din Institutul Geologic al României, Universitatea din București-Facultatea de Geologie și Geofizică, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospatială „Elie Carafoli” (INCAS) București și Software Imagination & Vision S.R.L. (SIMAVI). Obiectivul principal este de a crește contribuția cercetării științifice la înțelegerea și gestionarea riscurilor din zonă, prin furnizarea de servicii avansate de cercetare geologică și geofizică”, au precizat reprezentanții Institutului.
Monitorizare pe termen lung, în zona afectată de surpări
Activitățile proiectului sunt structurate pe o perioadă extinsă, o componentă esențială fiind monitorizarea pe termen lung a zonei afectate și a împrejurimilor, cu utilizarea de mijloace moderne, non-invazive și tehnici de la distanță, „pentru a urmări deplasarea/înclinarea terenului sau a obiectivelor de interes din imediata apropiere a zonei afectate și din aria adiacentă. În acest sens, se vor realiza investigații geofizice și geologice în locația de referință pentru identificarea factorilor declanșatori ai sufoziunii, precum și dinamica fenomenului raportată la efectele de la suprafață”.
Citește mai mult la: https://actualitateaprahoveana.ro/actual/62095-incdfp-a-demarat-geomonitor-un-proiect-de-amploare-pentru-monitorizarea-surparilor-din-zona-slanic