Societatea Internationala de Mecanica Pamanturilor si Inginerie Geotehnica (ISSMGE), din care SRGF face parte, respectiv partea sa europeana, prin vicepresedintele sau, prof. Lyesse LALOUI, si-a propus sa abordeze cateva subiecte de mare interes pentru perioada pe care o traversam. Dintre acestea, cel al schimbarilor climatice si al modului in care comunitatea tehnico-stiintifica geotehnica poate raspunde la ele este unul de foarte mare importanta. Astfel, prof. LALOUI a infiintat un grup-suport pentru a promova dezvoltarea modului in care comunitatea geotehnica europeana raspunde acestor provocari.
Raspunsul la provocarile actuale de mediu si cele societale se bazeaza foarte mult pe dezvoltarea de noi tehnologii, materiale, metode care sa fie eficiente pentru rezolvarea problemelor sau diminuarea impactului acestora, dar care trebuie sa fie rapid adoptate de catre piata. Totusi, desi la nivel european sunt finantate si derulate cercetari de varf, dupa etapa de cercetare 80 % dintre organizatii falimenteaza dupa 5 ani si 90% dupa 10 ani, astfel incat inovatiile respective nu ajung la maturitatea necesara pentru a fi implementate, in mare parte din cauza problemelor de organizare a afacerii, si nu din cauza inovatiei in sine. In plus, in domeniul ingineriei geotehnice si al industriei constructiilor se poate constata un conservatorism destul de mare, inovatiile fiind acceptate doar dupa indelungate testari care sa arate clar succesul noii tehnologii.
Pentru a facilita depasirea acestui impas, ISSMGE Europa a formulat o activitate intitulata Suport pentru inovare si crearea cadrului pentru accelerarea transferului tehnologic de la laborator in piata, dr. Stphen THOMAS (Marea Britanie) fiind desemnat pentru a o gestiona si a dezvolta un mecanism care sa duca la maturitatea inovatiilor din domeniu in scopul implementarii acestora in piata. In cadrul acestui demers, in data de 12 martie 2024, la Londra, cu ocazia intalnirii anuale a reprezentatilor societatilor europene membre ale ISSMGE, a avut loc un workshop cu titlul Accelerating market adoption of innovative geotechnology. Acesta a fost organizat de dr. Stephen THOMAS impreuna cu reprezentanti ai industriei, asiguratorilor, avocatilor din domeniul constructiilor. Scopul acestui workshop extrem de interesant a fost punerea in contact a reprezentantilor societatilor profesionale geotehnice din Europa cu reprezentantii pietei pentru a dezvolta strategii eficiente pentru gestionarea aspectelor amintite.
itește articolul complet la: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2024/06/12/srgf-comunitatea-geotehnica-europeana-in-fata-provocarilor-legate-de-adoptarea-inovatiilor-geotehnologice-pentru-atenuarea-impactului-schimbarilor-climatice/